VTR (View-through Rate) Nedir? VTR Nasıl Hesaplanır?

View-through Rate (VTR), dijital pazarlamada video reklamlarının etkinliğini ölçen bir metriktir. Bir video reklamı tamamen izleyen ya da belirli bir noktaya kadar izleyip atlamayan kullanıcıların yüzdesini ifade eder.

VTR Nedir?

View-through Rate’in kısaltılmış hali olan VTR, Türkçe’de Görüntüleme Oranı’nı ifade eder. İzleyicilerin dikkatini çekmek ve markaların ürün veya hizmetlerini tanıtmak için etkin bir dijital pazarlama stratejisidir.

VTR tanımı; Görüntüleme Oranı bir video reklamı baştan sona izleyenlerin yüzdesini ölçer. Bu ölçüm ilgili reklamların etkinliğini ölçer.

Video reklamlarında performans metrikleri görüntüleme ve gösterimlerdir. Ancak bu metrikler çoğunlukla yetersiz kalır. Nitekim izleyicinin CTA’i görüp görmediği belirsizdir.

Dolayısıyla bir video reklamın reklam etkinliğini doğru şekilde görmek için VTR’ın da izlenmesi gerekiyor.

VTR Nasıl Çalışır?

VTR sadece kullanıcı tarafından atlanabilen reklamlardır. Atlanamayan reklamların VTR değeri neredeyse %100’dür. Çünkü izleyici hedefine ulaşabilmek için öncelikle videoyu izlemesi gerekir.

Yine de bir kısım kullanıcı reklamdan rahatsızlık duyduğu gerekçesiyle sayfayı terkedebilir. Bu da VTR değerini düşürür. Yine de bu tarz bir senaryoda bile VTR değerleri yüksek çıkabilir.

Atlanamayan reklamlarda VTR yüzdesini takip edebilirsiniz. Ancak o zaman bile VTR hesabı tam olarak tutmaz.

Atlanabilir reklamlar VTR hesabı için en uygun reklam türleridir. VTR, izleyicilerin video reklamlar hakkındaki içgörülerini yansıtır. Örneğin; düşük VTR yüzdesi izleyicilerin videoya olan ilgisini yitirdiğinin bir göstergesidir.

Bununla birlikte VTR tek başına tüm detayları göstermez. Video reklam etkinliği hakkında daha kapsamlı içgörülere sahip olmak için videonun belirli bölümleri VTR aracılığıyla ölçülebilir. Mesela kullanıcıların atlamayı seçtiği kısımlardan itibaren video reklamın %25, %50 ve %75’lik dilimlerini kontrol edebilirsiniz.

Neticede izleyiciler video reklamı izlemeyi CTA’i görmeden bırakıyorsa ilgili reklamı düzenleyerek CTA’i daha öne alabilirsiniz. Buna ek olarak videoyu izleyiciler için daha ilginç kılabilirsiniz.

Tüm bu izleme metrikleri reklama eklenen birkaç kod betiği ile mümkün oluyor. Ayrıca bu reklamlara izleyicinin davranışını takip etmenize olanak tanıyan ve markanızın web sitesine tıklayıp tıklamadıklarını görmek için çerezler de ekleyebilirsiniz.

VTR Nasıl Hesaplanır?

VTR formülü aşağıdaki gibidir:

VTR = (Toplam tamamlanan görüntülemeler / Toplam ölçülen gösterimler) x 100

Örneğin video reklamı 1000 izleyicinin ekranında görünüyor ve bu izleyicilerden sadece 4 kişi reklamı faydalı bularak izliyor. Dolayısıyla 1000 görüntülemeden sadece 4 tamamlanmış izleme mevcut. Peki bu örneğin VTR nasıl hesaplanır? Eldeki tüm verileri formüldeki yerlerine koyarak hesabımızı yapalım:

Bu örnekte, Video Tamamlanma Oranı (VTR) şu şekilde hesaplanır:

Toplam tamamlanan görüntülemeler: 4
Toplam ölçülen gösterimler: 1000

VTR = (4/1000) x 100 = %0,4

VTR Nasıl İyileştirilir?

Daha yüksek bir VTR yüzdesi her video reklam için iyi bir sonuç üretmez. Ancak elbette ne kadar yüksekse o kadar iyidir demenin daha makul olduğunu söyleyebiliriz. Burada hedeflenen yüzde VTR’ın iyileştirilip iyileştirilmeme konusunda fikir verir. Genellikle ortalama iyi diyebileceğimiz VTR %15’dir.

Yine de düşük bir VTR yüksek fiyatlı bir ürünü tanıtmak için fazlasıyla yeterli olabilir, çünkü sadece birkaç satış bile videonun yapım maliyetini değerli hale getirebilir.

Video Tamamlanma Oranı (VTR)’ı iyileştirmeden önce videonun performansını etkileyebilecek faktörlere göz atalım:

  • Video reklamının nerede göründüğü (hangi platformlarda ve videolarda)
  • Hedeflenen izleyicilerin demografisi
  • Videonun başlığı ve küçük resmi
  • Videonun tarzı, tonu ve konusu
  • Videonun uzunluğu

VTR yüzdenizi yükseltmenin yolu video reklamın hangi platformda yayınlandığıyla doğrudan ilişkilidir. Çünkü bu faktör bile tek başına ilgili platformun kitlesi için video reklamın uygun olup olmadığını gösterir.

Örneğin Youtube’da yayınlanan bir video reklam ile Facebook’ta yayınlanan video reklamın hem kitlesi farklıdır hem de görüntülenme oranları arasında farklar vardır.

Bununla birlikte videonun başlığı ve küçük resmi de ilgi uyandırmak için özel olarak düzenlenmelidir. Videonun tarzı, tonu ve konusu hedef kitlenin ilgisini çekecek cinsten olmalıdır. En önemlisi de videonun süresidir. Eğer 30 saniyeden fazla süren bir video reklama sahipseniz bu çoğu izleyicinin sıkılmasına neden olacaktır. Çünkü izleyici hedefi video reklamın kendisi değil aksine video reklamın ardındaki medya içeriğidir. Bu nedenle izleyiciyi sıkmayan video süreleri kullanılmalıdır.

Birtakım medya araştırmalarına göre markaların izleyicilerin dikkatini çekmek için ortalama sekiz saniyesinin olduğunu gösteriyor. Eğer bu sekiz saniye içerisinde ilgi yakalanmazsa kullanıcılar videoları geçme eğilimindedir. Bu yüzden, videonun ilk birkaç saniyesi oldukça kritik öneme sahiptir.

VTR ölçmenin Avantajları Nelerdir?

VTR (Video Tamamlanma Oranı) ölçümünün avantajları şunlardır:

  • Reklam Etkinliğini Ölçme: VTR, bir video reklamının izleyici tarafından ne kadar ilgi çekici ve etkili olduğunu ölçmek için kullanılır. Reklamın tamamının izlenip izlenmediğini gösterir, bu da videonun izleyiciyi ne kadar tuttuğunun bir göstergesidir.
  • İzleyici Davranışlarını Anlama: VTR sayesinde, izleyicilerin videonun hangi noktasında ayrıldığını görmek mümkündür. Bu bilgi, video içeriğinin hangi kısımlarının daha az ilgi çektiğini anlamaya yardımcı olur.
  • Reklam Stratejisini İyileştirme: VTR, videonun uzunluğu, nerede göründüğü, tarzı ve tonu gibi faktörlere bağlı olarak reklam stratejisini optimize etmeye yardımcı olur. Düşük bir VTR, bu faktörlerde değişiklik yapılması gerektiğini gösterebilir.

Diğer İçerikler