Müşterileriniz ile tercih ettikleri (geleneksel medya, internet, e-posta, sosyal medya vb.) iletişim kanallarıyla yaptığınız etkileşime Omnichannel (Çok Kanallı) pazarlama ya da bütüncül pazarlama denir.
Bir örnek ile açıklayacak olursak; İnternette yer alan bir alışveriş sitesinden kendinize elbise beğeniyorsunuz ve sanal sepetinize bir şeyler ekliyorsunuz, ancak sonunda onları satın almamaya karar veriyorsunuz. Daha sonra sosyal medyada almaktan vazgeçtiğiniz giysinin reklamını görüyorsunuz. Bazıları bunu garip bulabilir, ancak bu aslında çok kanallı pazarlamanın bir örneğidir.
Latince Omni kelimesi, Türkçe’de “tümü” kelimesinde karşılığını bulur. Channel ise İngilizce’den dilimize kanal olarak geçmiştir. Bu iki kelimenin birleşimi ise dijital pazarlamada Çok kanallı pazarlama veya bütüncül pazarlama olarak bilinir.
Bu terim, müşterilerin bir şirketle çok kanallı olarak etkileşime girmesine atıfta bulunur. Bu kanallar şirketin pazarlama stratejisine göre farklılık gösterse de genel olarak; sosyal medya, web siteleri, mobil uygulamalar veya geleneksel medya kanalları ve çeşitli dijital mecralar olarak karşımıza çıkar.
Omnichannel (Çok Kanallı) pazarlama, bir şirketin marka ve hizmetlerini müşterilerine en çok vakit geçirdikleri kanallarda tanıtmasına olanak tanır. Böylelikle şirketler, müşterilerin tercihleri ve ihtiyaçları doğrultusunda alakalı adımlar atarak güçlü bir pazarlama stratejisi uygularlar.
İçerik Başlıkları
ToggleÇok Kanallı Pazarlama Neden Önemlidir?
Peki çok kanallı pazarlama neden önemlidir? Bu soruyu bir örnekle açıklamak gerekirse; yapılan araştırmalara göre, B2C e-ticaret sitelerinden alışveriş yapan müşterilerin en az 3-5 kanal kullandığı tespit edilmiştir.
Örneğin, bir müşteri önce ürünü bir arama motorunda aratabilir, ardından sosyal medyada ilgili markanın sayfasına göz atabilir ve nihayetinde ürün hakkında kullanıcı yorumlarını okumak için bir forum veya inceleme sitesine gidebilir. Son aşamada, ürünü e-ticaret sitesinde bulup satın alabilir.
Bu süreç, müşterilerin farklı platformlardan bilgi alarak daha bilinçli kararlar vermelerini sağlar. Ayrıca, markalar için de müşteriyle çeşitli temas noktalarında etkileşim kurma fırsatı sunar.
Omnichannel Pazarlama Örnekleri Nelerdir?
Omnichannel pazarlamanın dünyada birçok örneği vardır. Ancak her markanın farklı Omnchannel pazarlama stratejileri olabilir. İşte bunlara bazı örnekler:
BestBuy
BestBuy genellikle hem fiziksel mağaza hem de çevrimiçi mağazalarına odaklanan bir strateji izler. Ancak müşterilere akıllı ev teknolojisi çözümlerini keşfetmeleri için teklifler oluşturarak bunları ücretsiz ev içi danışmanlık hizmetleriyle eşleştirdi. Böylece hem kullanıcı hem de mağaza deneyimini artırdı.
Örneğin; mobil uygulaması sayesinde müşterilerin kataloglar aracılığıyla veya sokakta karekodlar aracılığıyla alışveriş yapabilmesini kolaylaştıran yenilikçi çö<ümlwe geliştirdi. Ayrıca online’da alınan ürünlerin fiziksel mağazalardan alınmasını sağlayan bir hizmete sahiptir. Bununla birlikte 7/24 müşteri desteğiyle müşterilerin uçtan uca yolculuğunu kolaylaştırıyor.
Nike
Nike’ın çok kanallı ekosistem yaklaşımı, markanın deneyimini genişletir ve müşterilere içerik, teklifler ve topluluk etkileşimleri sunar. Örneğin, SNKRS ve Run Club uygulamaları yüz yüze buluşmaları, koşu gruplarını ve etkinlikleri kolaylaştırırken, bireysel egzersizler ve fitness programları sunarak müşterilerle etkileşime girer.
Çok Kanallı Pazarlamanın Avantajları
Çok kanallı pazarlamanın avantajları stratejiye göre değişir. Ancak iyi bir stratejinin getirisi genellikle şunlardır:
- Daha İyi Müşteri Deneyimi: Tüm kanallarda tutarlı ve kesintisiz bir deneyim sunarak müşteri memnuniyetini artırır.
- Kişiselleştirme: Müşteri verilerini farklı kanallardan toplama imkanı vererek, müşteri tercihlerini ve davranışlarını anlamayı sağlar ve böylece pazarlama mesajlarını kişiselleştirir.
- Kolaylık: Müşterilerin tercih ettikleri kanal üzerinden markayla etkileşime geçmelerine imkan tanır, alışveriş ve iletişimi daha kolay hale getirir.Rekabet Avantajı: Pürüzsüz ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sunarak markanızı rakiplerinizden ayırır, daha fazla müşteri çeker ve sadakati artırır.
- Artan Satış ve Yatırım Getirisi (ROI): Müşteri deneyimini iyileştirerek satışları artırır, müşteri bağlılığını artırır ve müşteri yaşam boyu değerini yükseltir.
Omnichannel Pazarlama Stratejileri Nelerdir?
Veri Toplama
Tüketici verilerini toplamak, stratejinin temel taşıdır. Hangi cihazlarda, ne zaman ve nasıl etkileşim kurduklarını belirlemek için veri toplama araçlarını kullanın.
Veri Analizi
Toplanan verileri eyleme geçirilebilir içgörülere dönüştürmek için analiz platformlarına yatırım yapın. Gerçek zamanlı analizler ile kampanyalarınızı anında optimize edin.
Müşteri Yolculuğu Haritalaması
Hedef kitle segmentleri için müşteri yolculuğu haritaları oluşturun. Bu haritalar, müşteri etkileşimlerinin adımlarını ve satın alma sürecini detaylandırarak hedefli kampanyalar oluşturmanızı sağlar.
Marka Yönergeleri
Tutarlı bir marka kimliği ve mesajlaşma yönergeleri oluşturun. Tüm kanallarda bu yönergelere uyun ve marka izleme araçlarını kullanarak marka sağlığını ölçün.
Test ve Optimizasyon
Stratejinizi sürekli test edin ve optimize edin. “Ya şöyle olursa” senaryolarıyla kampanya harcamalarını ve mesajlaşmayı analiz eden medya planlama araçlarını kullanarak yatırım getirisini maksimize edin.